Jadłospis   9 – 20.12.2019r.

Szczegółowe receptury i składniki alergenne do wglądu w dokumentacji HACCP w kancelarii przedszkola
* (ww) – wyrób własny
pogrubioną czcionką zaznaczono produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

DZIEŃ – 9.12

poniedziałek

 

ŚNIADANIE

  1. Bułeczka ziarnista (gluten) z masłem (mleko), sałata zielona, twarożek ze szczypiorkiem (mleko), pierś z kurczaka po góralsku, pomidor, ogórek św., rzodkiewka, papryka św., zieleninka, kawa zbożowa na mleku
  2. jabłko

 

 

 

 

 

OBIAD

Zupa krem porowa z grzankami ziołowymi (gluten), zieleninką na śmietanie (seler, mleko),

Kasza jaglana, szynka pieczona po myśliwsku, marchewka z jabłkiem, kompot wieloowocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny (mleko) z musem jabłkowym z cynamonem (ww)

 

 

 

 

 


DZIEŃ – 10.12

wtorek

ŚNIADANIE

  1. Chleb pasterski (gluten) z masłem (mleko), sałata zielona, pasta rybno-twarożkowa z makrelą wędzoną, cebulką, zieleninką (ryba, mleko), pierś z kurczaka po góralsku, rzodkiewka, papryka św., ogórek św., pomidor, zieleninka, kakao (mleko)
  2. jabłko

 

 

OBIAD

Zupa solferino z jarzynami, zieleninką na śmietanie (seler, mleko),

Łazanki (gluten) z mięsem i kapustą, kompot wieloowocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

Kisiel z czarnej porzeczki (ww), chrupki kukurydziane

 

 

 

 

 

 

 


DZIEŃ 11.12

środa

ŚNIADANIE

  1. Bułeczka z makiem (gluten) z masłem (mleko), sałata zielona, ser żółty Gouda (mleko), kiełbasa krakowska z fileta, ogórek kiszony, ogórek św., rzodkiewka, papryka św., zieleninka, kawa Inka na mleku
  2. gruszka

 

 

 

 

 

OBIAD

Zupa kminkowa z makaronem (gluten), zieleninką na śmietanie (seler, mleko),

Ziemniaki, sznycelki wp. (gluten, jajko), buraczki zasmażane (mleko), kompot wieloowocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

Koktajl owocowy (truskawka) na jogurcie naturalnym (mleko)

 

 

 

 


DZIEŃ 12.12

czwartek

ŚNIADANIE

  1. Chleb wieloziarnisty (gluten) z masłem (mleko), sałata zielona, pomidor, ogórek św., rzodkiewka, zieleninka, parówka z szynki, keczup, kakao (mleko)
  2. mandarynka

 

 

 

 

OBIAD

Zupa grochowa przecierana z kiełbasą, ziemniakami, zieleninką (seler),

Naleśniki (gluten) z serem białym (mleko) i musem owocowym, kompot wieloowocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

Weka (gluten) z masłem (mleko) i powidłem śliwkowym (ww), herbatka malinowa z pigwą

 

 

 


DZIEŃ 13.12

piątek

ŚNIADANIE

  1. Ciabata (gluten) z masłem (mleko), sałata zielona, jajko gotowane, wędlina drobiowa, ogórek św., ogórek kiszony, rzodkiewka, papryka św., zieleninka, kawa zbożowa na mleku
  2. kiwi

 

 

 

 

OBIAD

Zupa jarzynowa z pęczakiem (gluten), zieleninką na śmietanie (seler, mleko),

Ziemniaki, polędwiczki z mintaja w śmietanie (ryba, mleko), sałatka z kapusty czerwonej z jarzynami, zieleninką, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

Zebra z cukrem pudrem (gluten, jajko, mleko) (ww), sok tłoczony jabłkowy

 

 

 


DZIEŃ 16.12

poniedziałek

ŚNIADANIE

  1. Bułeczka grahamka (gluten) z masłem (mleko), sałata zielona, twarożek śmietankowy (mleko), miód wielokwiatowy, wędlina drobiowa, pomidor, ogórek św., ogórek kiszony, zieleninka, kakao (mleko)
  2. mandarynka

OBIAD

Zupa ogórkowa z ziemniakami, zieleninką na śmietanie (seler, mleko),

Spaghetti (gluten) z mięsem, sosem pomidorowym, parmezanem (mleko), surówka z selera z jabłkiem i śmietaną (seler, mleko), kompot wieloowocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

Sałatka owocowa (jabłko, kiwi, banan) z miodem wielokwiatowym

 

 

 

 


DZIEŃ  17.12

wtorek

ŚNIADANIE

  1. Chleb krakowski (gluten) z masłem (mleko), sałata zielona, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (mleko), szynka gotowana, pomidor, ogórek kiszony, papryka św., zieleninka, kawa zbożowa na mleku
  2. jabłko

 

 

OBIAD

Rosół z makaronem (gluten), zieleninką,

Ziemniaki, nóżki z kurczaka opiekane, mizeria ze śmietaną (mleko), kompot wieloowocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK 

Ryż jaśminowy z sosem owocowo-jogurtowym (mleko)

 

 

 

 


DZIEŃ 18.12

środa

ŚNIADANIE

1. Bułeczka ziarnista (gluten) z masłem (mleko), sałata zielona, ser biały (mleko), kabanos drobiowy, rzodkiewka, papryka św., ogórek św., zieleninka, kawa Inka na mleku

2. kalarepka

 

 

OBIAD

Barszcz czerwony z Jaśkiem, zieleninką (seler),

Ziemniaki, miruna panierowana (ryba, gluten, jajko), surówka z kapusty kiszonej z jarzynami, zieleninką, kompot z suszonych moreli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK

Pierniczki świąteczne (gluten, jajko, mleko) (ww), sok tłoczony jabłkowy


DZIEŃ 19.12

czwartek

ŚNIADANIE

1. Chleb pasterski (gluten) z masłem (mleko), sałata zielona, pasta z sera żółtego z rzodkiewką, zieleninką, sosem jogurtowo-majonezowym (mleko), polędwica drobiowa, pomidor, ogórek św., papryka św., zieleninka, kawa zbożowa na mleku

2. mandarynka

OBIAD

Zupa z soczewicy z makaronem (gluten), zieleninką na śmietanie (seler, mleko),

Kasza jęczmienna gruba (gluten), bitki wp. z polędwiczek w sosie własnym, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK 

Chałka maślana (gluten) z masłem (mleko) i miodem wielokwiatowym, herbatka z owoców leśnych

 


DZIEŃ  20.12

piątek

ŚNIADANIE

1. Kajzerka (gluten) z masłem (mleko), sałata zielona, pasta rybno-twarożkowa z makrelą, pomidorami, cebulką, zieleninką (ryba, mleko), jajko gotowane, rzodkiewka, papryka św., ogórek św., zieleninka, kakao (mleko)

2. jabłko

OBIAD

Zupa ziemniaczana zabielana z jarzynami, zieleninką (seler, mleko),

Makaron (gluten) z serem białym (mleko), sosem owocowym (truskawka, czarna porzeczka), kompot wieloowocowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODWIECZOREK 

Banan